top of page
FCV logga.jpeg

Om oss

FilmCentrum Väst - av filmare för filmare

FilmCentrum Väst (ideell förening) är en centrumbildning för filmare i Västsverige, en plattform där vi professionella och semiprofessionella filmskapare kan organisera oss, stötta varandra i vårt filmskapande och samverka för att stärka vår ställning på arbetsmarknaden. Ett sammanhang för oss som vill utvecklas och arbeta professionellt som filmskapare i Västsverige.

 

Detta innebär att vi tillsammans: 

- Har en fysisk mötesplats i Viktoriahuset (Hagabion) där medlemmarna kan ses och samverka, och även hyra skrivbordsplats 

- Ger varandra råd, tips och handledning både i filmskapande och i kontakten med konsulenter och produktionsbolag

- Stöttar nya professionella filmare, exempelvis genom mentorskap

- Initierar fortbildningsinsatser i samverkan med andra parter

- Samverkar med andra filmaktörer kring utrustning, kompetensutveckling, distribution, med mera. 

 

Kulturrådets definition av centrumbildningar

"Kultur av hög kvalitet som säkrar professionella kulturaktörers villkor och stärka deras ställning på arbetsmarknaden. Med centrumbildningar menar vi medlemsbaserade organisationer som arbetar nationellt inom olika konstområden och bland annat har arbetsförmedlande insatser för att stärka sina medlemmars ställning på arbetsmarknaden."

 

Exempel på andra centrumbildningar är Musikcentrum, Danscentrum och Teatercentrum.

Mer om centrumbildningarna hittar du på www.centrumbildningarna.se.

Verksamhetsledare

Mina Dennert.jpeg

Mina Dennert är journalist, författare och filmvetare samt tidigare medarbetare på Konstnärliga fakulteten på Göteborgs Universitet där hon bland annat var med och drev igång publiceringsplattformen PARSE. Hon har även grundat och är ordförande för I Am Here International (med svenska #jagärhär). Mina är också moderator och föreläsare med fokus på MIK & demokratifrågor, mångfald & inkludering samt värdebaserad kommunikation. Hennes senaste bok Vitt Skilda visar oss hur vi kan överlista våra fördomsfulla hjärnor.

Läs mer om Mina här: 

www.dennert.se

www.volante.se/bocker/vitt-skilda

Styrelsen

Jonas Eskilsson

Regissör och producent, driver produktionsbolaget yxfilm och är utbildad på Valand och Alma Löv. 

AdamStarsmark.JPG

Adam Starsmark
Manusförfattare och regissör som gick ut YRGO Manusförfattare i Göteborg 2021. Har skrivit och regisserat fyra kortfilmer. Utöver egna projekt arbetar jag med manusutveckling i olika roller, så som lektör, dramaturg och medförfattare.

Matilda.png

Matilda Wikingsson
Regissör, manusförfattare, fotograf, klippare. Våren 2020 tog jag examen från HDK-Valand i Filmisk gestaltning och med Göteborg som bas har jag under de senaste åren arbetet med flertalet kortfilmsprojekt både i egen och andras regi.

IMG-2104-2.jpg

Gorki Glaser-Müller
Frilansande filmare och video- Virtual Reality- konstnär med bakgrund som professionell skådespelare.

Född i Santiago, Chile och kom till Sverige som 13-åring 1986.

Aktuell med dokumentären Children of The Enemy.

Utforskar möjligheterna inom narrativt XR, VR, MR, 360-video och volymetri.

rooz bw2.png

Roozbeh Behtaji

Född 1981 i Iran, uppvuxen i Angered, Göteborg.
Studerat filmvetenskap, filosofi, manus och filmregi på HDK-Valand samt Crossmedia på SKH. Skrivit och regisserat Bastian för SVT och producerat dokumentären Vuxen för SVT2. Grundare av filmrörelsen Göthenburgo (www.gbgo.se) vars syfte är att föra människor närmare varandra genom olika film- och kulturprojekt. Verksam där idag som konstnärlig ledare, och sedan 2021 ordförande i Öppna Kanalen Göteborg.

VictorNyaker.JPG

Victor Nyåker
Filmare examinerad från HDK-Valand kandidat i filmisk gestaltning 2018. Frilansar som fotograf/klippare och utvecklar, planerar och genomför egna filmprojekt som regissör och producent. Som styrelsemedlem ligger mitt fokus på att vara med och skapa ett sammanhang för filmare i regionen, något jag själv saknat efter studierna.

Lina Mannheimer_FCV.jpeg

Lina Maria Mannheimer 

Regissör med en examen i film- och konstvetenskap från Universidad de Nebrija i Madrid och en Masterexamen från Göteborgs filmskola. Hennes debutfilm Kontraktet var första delen av dokumentärprojektet Ceremonin som hade svensk premiär i början av 2015.

År 2019 hade Parning premiär, en dokumentär i långfilmsformat som kretsar kring unga svenskars dejtingupplevelser. Vid 2022 års Guldbaggegala mottog Lina Maria Mannheimer Guldbaggen för Bästa kortfilm, för Man med duvor.

bottom of page